Kolektywna pamięć bakterii

8 marca 2016, 11:53

Pojedyncze bakterie mają krótką pamięć, ale grupy bakterii mogą rozwijać kolektywne wspomnienia, co zwiększa ich tolerancję na stres - ujawniają naukowcy z EAWAG i Politechniki Federalnej w Zurychu.



Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku

21 marca 2018, 11:18

Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.


Powodzie zagrożą trzykrotnie większej liczbie ludzi, niż sądzono

30 października 2019, 14:22

Naukowcy z organizacji Climate Central w Princeton ostrzegają na łamach Nature, że przed rokiem 2050 tereny zamieszkane przez 300 milionów osób będą doświadczały corocznych powodzi, a do końca wieku obszary zamieszane przez 200 milionów osób na stałe znajdą się poniżej linii wysokiego przyboru wody. Swoje wnioski uczeni wyciągnęli na podstawie nowych danych dotyczących wysokości wybrzeży nad poziomem morza.


Za parę dni ruszają Wrocławskie Seminaria Ornitologiczne. Tym razem będą miały formułę spotkań online

13 grudnia 2021, 18:44

Na dniach ruszają Wrocławskie Seminaria Ornitologiczne Zakładu Ekologii Behawioralnej Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest to wydarzenie z ponad 40-letnią tradycją. Po raz pierwszy seminaria będą miały formułę spotkań online. Pierwsze, poświęcone rozrodowi błotniaka stawowego (Circus aeruginosus) na stawach hodowlanych, odbędzie się już 16 grudnia.


Superskuteczny duet: brokuły i pomidory

16 stycznia 2007, 18:42

Jedzenie pomidorów i brokułów w jednym posiłku pomaga zwalczyć nowotwór prostaty. Nowe badania sugerują, że jeśli oba warzywa współwystępują w diecie, są skuteczniejsze niż jedzone osobno.


Karczoch obniża cholesterol

3 lipca 2008, 11:26

Naukowcy z Uniwersytetu w Reading odkryli, że sprzedawany bez recepty wyciąg z liści karczocha (Artichoke Leaf Extract, ALE) obniża poziom cholesterolu. Osoby uwzględnione w studium miały umiarkowanie podwyższone jego stężenie i poza tym były zdrowe.


Kobieta, która nie może przytyć

29 czerwca 2010, 12:02

Dziewiętnastoletnia Amerykanka Lizzie Velasquez cierpi na tajemniczą chorobę, która nie pozwala jej przytyć. Organizm dziewczyny nie zawiera w ogóle tłuszczu, a mimo swojego wieku waży ona zaledwie ok. 27 kg. By być zdrową i zapewnić sobie odpowiednią dawkę energii, Lizzie musi jeść co 15-20 minut. W sumie spożywa dziennie 60 małych posiłków, czyli 5-8 tys. kilokalorii.


Powodzie zaszkodziły produkcji HDD

13 października 2011, 12:09

W ciągu najbliższych kilku tygodni możemy doświadczyć wzrostu cen dysków twardych. Wszystkiemu winne są powodzie, które nawiedziły Tajlandię. Wpłynęły one negatywnie na produkcję firm Western Digital, Seagate, Hitachi i Toshiba


iOS i Windows Phone atakują Androida

30 września 2013, 18:02

Windows Phone zdobywa rynki w Europie, a Apple umacnia swoją pozycję w USA. Takie wnioski wypływają z danych Kantar Worldpanel ComTech. Badania dotyczyły okresu od początku czerwca do końca sierpnia. Na pięciu najważniejszych rynkach Europy system Windows Phone ma już 9,2 procenta udziałów


Kot szablastozębny opóźniony w stosunku do lwa

3 lipca 2015, 09:55

Stałe kły machajrodona Smilodon fatalis, kota szablastozębnego, który pojawił się w Ameryce Północnej 1,6 mln lat temu, stosunkowo późno osiągały swe ostateczne rozmiary. Zwierzę dysponowało w pełni rozwiniętym narzędziem myśliwskim dopiero w wieku 3-3,5 roku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy